Putin – Cái gai trong mắt phương Tây, người làm hỏng bữa tiệc Mỹ

Lãnh đạo Mỹ và nhiều nước phương Tây cho rằng V.Putin là “kẻ làm hỏng trật tự thế giới” nên họ đang bằng mọi thủ đ.oạn ngăn c.ản ông tái đắc cử trong cuộc bầu cử vừa qua mà điển hình nhất là London cáo buộc V.Putin là “kẻ ra lệnh thực hiện c.hiến d.ịch s.át h.ại cựu điệp v.iên Sergei Skripal” để b.ôi nhọ danh dự của ông. Tuy nhiên, mọi t.hủ đ.oạn đó đã thất b.ại, còn V.Putin giành được sự ủng hộ cao nhất của các cử tri Nga.

Để thấy rõ điều này trước hết cần nhận thấy rằng, vào đầu XX, đ.ế chế tư bản Anh bắt đầu suy t.àn sau gần 100 năm phát triển, m.ất dần ảnh hưởng trên toàn cầu và buộc phải nhường ngôi b.á chủ thế giới cho đ.ế chế tư bản Mỹ mới nổi lên. Tuy nhiên, quá trình “nhường ngôi” này đã dẫn tới hai cuộc c.hiến đ.ẫm m.áu và k.hủng k.hiếp nhất trong thế kỷ XX: CTTG lần thứ I và CTTG lần thứ II mà người c.hâm ngòi, không ai khác, là các tập đoàn tài phiệt Mỹ [1].

Theo toan tính của giới tinh hoa chính trị ở Washington, sau hai cuộc đại c.hiến này, Mỹ sẽ giành quyền b.á chủ thế giới. Mục tiêu c.hiến lược này đã được các tập đoàn tài phiệt Mỹ xác định vào tháng 11/1913, trước khi bùng n.ổ CTTG lần thứ I, khi đó họ quyết định thành lập Cục dự trữ liên bang, gọi tắt là FED, thực chất là Ngân hàng trung ương của Mỹ, có quyền in và phát hành đồng đô la Mỹ (USD) không chỉ cho Mỹ mà cả thế giới tiêu dùng. Trên cơ sở đó họ sẽ thành lập cái gọi là “nhà nước toàn thế giới”. Theo tính toán của những kẻ g.ây ra CTTG lần thứ I, sau cuộc c.hiến này, Mỹ sẽ g.iành quyền b.á chủ toàn cầu. Tuy nhiên, toan tính đó đã thất b.ại do sự xuất hiện một yếu tố hoàn toàn bất ngờ: Sự ra đời Liên Xô sau cuộc CM Tháng Mười năm 1917.

Mãi tới năm 1944, một năm trước khi kết thúc CTTG lần thứ II, Mỹ và 40 quốc gia khác mới ký được Hiệp định Breton-Wood, theo đó USD được xác định là đồng tiền chung của thế giới. Nghĩa là, Mỹ là quốc gia duy nhất trên hành tinh này có quyền in và phát hành USD cho cả thế giới dùng. Quyền đ.ộc nhất vô nhị này tạo ra hàng loạt ưu thế cực kỳ quan trọng cho nước Mỹ, cả về chính trị, kinh tế và a.n ninh.

Tuy nhiên, nhà lãnh đạo Liên Xô là Stalin không chấp nhận Hiệp định Breton-Wood, nghĩa là không chấp nhận USD là đồng tiền chung của thế giới. Vì thế, Stalin quyết định Liên Xô sẽ in và phát hành đồng tiền Rup riêng và đồng Rup sau đó đã đóng vai trò không kém gì so với USD trong nền kinh tế thế giới. Đây là một trong nhiều yếu tố quyết định trong việc hình thành trật tự thế giới hai cực trong thời kỳ C.hiến t.ranh lạnh. Dĩ nhiên, hệ thống các nước XHCN hình thành sau CTTG lần thứ II do Liên Xô đứng đầu và đóng vai trò trụ cột là yếu tố quyết định cục diện trật tự thế giới hai cực.

Sau khi Liên Xô t.an rã, trật tự thế giới hai cực cũng s.ụp đ.ổ theo, Trong bối cảnh ấy, giới lãnh đạo ở Mỹ tuyên bố về cái gọi là “sự cáo chung của lịch sử”, nghĩa là trật tự thế giới sau C.hiến t.ranh lạnh là chỉ có một cực là Mỹ. Từ đó, Mỹ bắt đầu thực hiện c.hiến lược biến quá trình toàn cầu hóa sau C.hiến t.ranh lạnh thành quá trình “Mỹ hóa thế giới”. Tuy nhiên, ngay trong thời điểm Liên Xô t.an rã, nhiều chuyên gia nghiên cứu chính trị ở Mỹ và phương Tây nhận định rằng trật tự thế giới đơn cực chỉ là “khoảnh khắc lịch sử”, nghĩa là nó sẽ nhanh chóng được thay thế bằng một trật tự thế giới đa cực.

Sau khi Liên Xô tan rã, nước Nga lâm vào tình trạng k.hủng h.oảng, còn Trung Quốc chủ trương “im lặng chờ thời”, nên Mỹ – với vị thế là siêu cường duy nhất trong trật tự thế giới đơn cực, tự cho mình quyền “tự t.ung tự tác” trong quan hệ quốc tế. Từ đó, Mỹ ngang nhiên phát động nhiều cuộc c.hiến t.ranh và c.an t.hiệp vào c.hủ quyền quốc gia của nhiều nước dưới các danh nghĩa như “c.hống k.hủng b.ố”, “c.an t.hiệp nhân đạo” hay “x.úc tiến dân chủ” v.v. Giới lãnh đạo ở Washington không ngờ rằng, chính những hành động này của Mỹ lại có tác động t.àn p.há trật tự thế giới đơn cực từ bên trong.  

Chính V.Putin là nhà lãnh đạo đầu tiên trên thế giới đưa ra lời c.ảnh báo này trong bài phát biểu rất nổi tiếng và thu hút sự quan tâm đặc biệt của dư luận tại Hội nghị a.n ninh quốc tế ở Munich (Đức) năm 2007. Trong bài phát biểu này, V.Putin đưa ra nhận định rằng, trật tự thế giới đơn cực mà trong đó một s.iêu cường duy nhất tự cho minh quyền tự t.ung tự tác không có bất kỳ lý do nào để tồn tại bởi nó đi ngược lại nguyên tắc dân chủ mà chính Mỹ và các nước phương Tây đang cổ s.úy [2].

Tổng thống Nga Putin

V.Putin cũng kêu gọi các nước trên thế giới hợp l.ực trong cuộc đ.ấu t.ranh nhằm xây dựng trật tự thế giới mới, trong đó các quốc gia cần tôn trọng lợi ích của nhau, a.n ninh của mỗi quốc gia là a.n ninh của toàn thế giới và a.n ninh của thế giới cũng là a.n ninh của từng quốc gia. Vì thế, phát biểu của Tổng thống Nga V.Putin tại Hội nghị a.n ninh quốc tế ở Munich được đánh giá là “sự kiện chính trị nổi bật nhất năm 2007”.

Chỉ một năm sau, lời tiên đoán của V.Putin đã thành sự thật: Năm 2008, cuộc k.hủng h.oảng tài chính – kinh tế b.ùng phát từ Mỹ và nhanh chóng l.an tỏa khắp thế giới. Về sau, giới nghiên cứu chính trị và kinh tế thế giới đi tới kết luận, cuộc k.hủng h.oảng ở Mỹ năm 2008 là cuộc k.hủng h.oảng hệ thống của đ.ế c.hế tư bản Mỹ với nền kinh tế dựa trên nền tảng đồng USD làm trụ cột. Do đó, cách tốt nhất để thế giới tránh cuộc k.hủng h.oảng tương tự lặp lại là phải chia tay với vai trò đ.ộc tôn của USD.

Nhiều nước khác bắt đầu c.hia tay với vai trò đ.ộc tôn của USD, trong đó trước hết phải kể tới các nước trong Nhóm các nền kinh tế mới nổi BRICS, gồm Nga, Trung Quốc, Ấn Độ, Brasil, Cộng hòa Nam Phi. Trung Quốc, Nhật Bản và Hàn Quốc đã ký hiệp định thanh toán thương mại song phương không thông qua vai trò trung gian của USD như trước năm 2008. Trung Quốc và Nga đã ký hiệp định xuất nhập khẩu dầu mỏ và khí đ.ốt bằng đồng nội tệ, không dùng USD. Từ đó, sự s.ụp đ.ổ nền kinh tế thế giới dựa trên nền tảng USD là xu thế tất yếu, không thể đảo ngược.

Sự kiện Donald Trump lên cầm quyền ở Mỹ trong cuộc bầu cử đầy k.ịch tính và vô cùng p.hức tạp trong năm 2016 là sự lựa chọn lịch sử của các cử tri Mỹ, theo đó nước Mỹ sẽ “vĩ đại trở lại” dựa trên cơ sở một nền sản xuất đại công nghiệp hiện đại chứ không dựa trên độc quyền in và phát hành USD mà các chuyên gia kinh tế gọi là “nền kinh tế ảo” hay là nền kinh tế dựa trên hoạt động “kinh doanh tiền bạc” [3].

Vì thế mà Tổng thống Mỹ Donald Trump đã đưa ra hàng loạt quyết định khác thường như đưa Mỹ rút khỏi TPP, rút khỏi Hiệp định khí hậu Paris nhằm tạo điều kiện để Mỹ trở thành nhà xuất khẩu dầu mỏ khí đ.ốt lớn nhất thế giới, tuyên c.hiến thương mại với hầu hết các nước trên thế giới v.v. Tuy nhiên, những quyết sách đó chỉ khiến Mỹ càng thêm bị cô l.ập và lâm vào tình thế b.ế t.ắc.

Để thoát khỏi tình thế k.hủng h.oảng mang tính hệ thống, các tập đoàn tài p.hiệt Mỹ đang theo đuổi toan tính gây c.hiến t.ranh, thậm chí là c.hiến t.ranh thế giới. Kinh nghiệm lịch sử chứng tỏ, chính hai cuộc CTTG trong thế kỷ XX đã đưa Mỹ vào vị thế cường quốc phát triển công nghiệp số 1 và trở thành siêu cường duy nhất sau C.hiến t.ranh lạnh. Hiện nay, có ý kiến cho rằng các tập đoàn tài p.hiệt Mỹ cũng đang toan tính gây ra CTTG lần thứ III. Tuy nhiên, quốc gia duy nhất có thể làm p.há sản m.ưu toan này của Washington, không ai khác mà chính là nước Nga do V.Putin lãnh đạo.

Trong tham luận đọc tại Diễn đàn của “Câu lạc bộ quốc tế Valdai” ngày 24/10/2014, Tổng thống V.Putin nhận định: “Thế giới đang nhận rõ những kẻ c.hiến thắng trong C.hiến t.ranh lạnh đang tiếp tục mọi m.ưu toan vô v.ọng khi họ rắp tâm sắp xếp lại trật tự thế giới thế giới chỉ để phục vụ lợi ích của họ. Trong điều kiện một quốc gia và các đồng minh của họ c.hiếm ưu thế, thì việc tìm kiếm các giải pháp toàn cầu đã biến thành t.ham vọng của họ á.p đ.ặt các luật lệ riêng cho cả thế giới. T.ham vọng của nhóm các nước này lớn tới mức họ nghiễm nhiên á.p đ.ặt cách tiếp cận và quan điểm của họ cho cả cộng đồng quốc tế. Nhưng thế giới lại không chấp nhận điều đó” [4]. 

Về sự c.ấm v.ận trong quan hệ quốc tế, Tổng thống V.Putin cho rằng, các biện pháp đó đang t.àn p.há các cơ sở nền tảng của thương mại và các định chế của Tổ chức thương mại thế giới, p.há h.oại các nguyên tắc sở hữu tư nhân, làm s.ụp đ.ổ mô hình toàn cầu hóa thương mại tự do dựa trên cơ sở thị trường, tự do và cạnh t.ranh – một mô hình do chính các nước phương Tây đề xướng và chủ trương áp dụng phổ biến trên toàn thế giới. V.Putin cho rằng, quan hệ quốc tế cần phải được xây dựng trên cơ sở luật pháp quốc tế với nền tảng là các nguyên tắc nhân đạo như bình đẳng, công bằng, sự thật. Đây là luật chơi hiển nhiên và một khi được thực hiện sẽ thay đổi căn bản tình hình thế giới

Những quan điểm cơ bản của Tổng thống Nga V.Putin về chính trị quốc tế và trật tự kinh tế thế giới phản ánh quy luật phát triển không thể đ.ảo ngược của thế giới trong thế kỷ XXI nhưng đã bị các tập đoàn tài p.hiệt ở Mỹ và phương Tây coi là “kẻ p.há h.oại trật tự thế giới”, thực chất là trật tự thế giới đơn cực do Mỹ lãnh đạo, và do đó họ kiên quyết loại bỏ ông ra khỏi Điện Kremlin.   

Đứng trước â.m m.ưu này, V.Putin vừa kêu gọi các nước không nên coi Nga là “kẻ t.hù”, vừa chủ trương đối thoại với Mỹ và các nước phương Tây để tìm ra giải pháp chính trị nhằm hóa giải nhiều điểm n.óng trên thế giới như cuộc k.hủng h.oảng Ukraine, cuộc k.hủng h.oảng h.ạt n.hân trên bán đảo Triều Tiên, cuộc c.hiến ở Syria v.v.

Vì thế, báo “Granma”, Cơ quan Trung ương của Đảng Cộng sản Cuba, trong bài viết với tiêu đề “Nước Nga: c.hiến lược của Putin”, đã nhận định: “Công lao lớn nhất của nước Nga hiện nay cũng như Tổng thống V.Putin là đã và đang ngăn c.hặn nguy c.ơ bùng n.ổ CTTG lần thứ III trong điều kiện nước Nga bị bao v.ây, c.ấm v.ận buộc Matxcơva phải có hành động đ.áp trả thích đáng” [5].

Tài liệu tham khảo:

[1] Как американские банкиры развязали Вторую мировую войну. http://www.warandpeace.ru/ru/analysis/view/34556/

[2]Выступление и дискуссия на Мюнхенской конференции по вопросам политики безопасности. http://kremlin.ru/events/president/transcripts/24034

[3]Sự lựa chọn lịch sử của nước Mỹ. NXB Chính trị quốc gia. Hà Nội năm 2016.

[4] Выступление Путина на заседании клуба “Валдай”. https://ria.ru/politics/20141024/1029822758.html

[5]Главная газета Кубы подчеркнула заслугу Путина в предотвращении мировой войны. http://vz.ru/news/2015/1/24/725964.html

Đại tá Lê Thế Mẫu

510 Trả lời “Putin – Cái gai trong mắt phương Tây, người làm hỏng bữa tiệc Mỹ

 1. Rất sâu sắc. Hệ thống các nước TBCN, họ càng muốn tước bỏ vai trò “Thủ lĩnh” của nước Nga sau khi Liên xô tan rã, thì nước Nga và TT V.Putin những năm vừa qua càng nổi lên như một sự đối trọng, sự thách thức đối với cả hệ thống các nước TBCN? Nay nước Nga lại đang cùng phải đồng quan điểm với Trung Quốc (2 trong 5 nước TTHĐBALHQ – dù 2 nước vẫn cảnh giác nhau), trước mắt để chống lại vai trò thống trị thế giới của CNTB Mỹ và các nước có cùng quan điểm. Hãy chờ xem các nước lớn, họ có còn là những nước vẫn giữ vai trò quyết định đến sự tồn tại và phát triển của toàn thế giới trong thế kỷ XXI nữa hay không?

 2. It’s appropriate time to make a few plans for the future and it is time to be happy. I have read this publish and if I may I wish to recommend you some attention-grabbing issues or tips. Perhaps you could write subsequent articles relating to this article. I desire to read even more issues approximately it!

 3. Please let me know if you’re looking for a writer for your blog. You have some really good posts and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an e-mail if interested. Cheers!

 4. I’m really inspired along with your writing talents as neatly as with the format for your blog. Is that this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it is uncommon to look a nice blog like this one these days..|

 5. Hi, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam comments? If so how do you reduce it, any plugin or anything you can advise? I get so much lately it’s driving me insane so any help is very much appreciated.|

 6. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was curious what all is needed to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet smart so I’m not 100 sure. Any tips or advice would be greatly appreciated. Many thanks|

 7. I’ve been exploring for a little bit for any high quality articles or blog posts in this kind of space . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this web site. Studying this info So i am satisfied to convey that I have an incredibly just right uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I most unquestionably will make certain to don?t fail to remember this website and provides it a glance on a relentless basis.|

 8. Greetings from Ohio! I’m bored at work so I decided to browse your website on my iphone during lunch break. I love the knowledge you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m shocked at how quick your blog loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, awesome site!|

 9. Simply want to say your article is as astounding. The clearness on your publish is just nice and i can assume you’re knowledgeable on this subject. Fine with your permission allow me to grasp your RSS feed to stay updated with imminent post. Thank you a million and please continue the enjoyable work.|

 10. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was curious what all is needed to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very web savvy so I’m not 100 positive. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Thanks|

 11. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this outstanding blog! I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will talk about this site with my Facebook group. Chat soon!|

 12. Pingback: albuterol inhaler
 13. Hi there! This post could not be written much better! Going through this post reminds me of my previous roommate! He constantly kept talking about this. I’ll forward this information to him. Fairly certain he’ll have a very good read. Thank you for sharing!|

 14. Hey just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same outcome.|

 15. Howdy! This post could not be written any better! Reading through this post reminds me of my old room mate! He always kept chatting about this. I will forward this write-up to him. Fairly certain he will have a good read. Thanks for sharing!|

 16. Appreciating the hard work you put into your site and in depth information you provide. It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same out of date rehashed material. Wonderful read! I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.|

 17. I just want to tell you that I’m very new to blogging and site-building and actually enjoyed you’re page. Most likely I’m want to bookmark your site . You really have fantastic articles. Bless you for sharing with us your website.

 18. Good web site! I really love how it is simple on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I could be notified when a new post has been made. I have subscribed to your feed which must do the trick! Have a nice day!

 19. certainly like your web site however you need to test the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I in finding it very troublesome to inform the truth then again I¡¦ll certainly come again again.

 20. Hey there! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My weblog looks weird when browsing from my iphone 4. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to fix this problem. If you have any recommendations, please share. Appreciate it!|

 21. I have observed that in the world these days, video games are the latest phenomenon with kids of all ages. Often times it may be not possible to drag your children away from the video games. If you want the best of both worlds, there are various educational activities for kids. Interesting post.

 22. I must thank you for the efforts you’ve put in penning this website. I am hoping to see the same high-grade blog posts by you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my very own blog now ;)|

 23. Undeniably believe that which you stated. Your favorite reason appeared to be on the internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks|

 24. First off I would like to say terrific blog! I had a quick question that I’d like to ask if you do not mind. I was interested to find out how you center yourself and clear your head before writing. I have had a difficult time clearing my thoughts in getting my thoughts out. I do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually lost just trying to figure out how to begin. Any ideas or hints? Kudos!|

 25. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you, However I am going through difficulties with your RSS. I don’t know why I cannot join it. Is there anybody else getting similar RSS issues? Anyone that knows the solution will you kindly respond? Thanks.

 26. With havin so much content and articles do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement? My site has a lot of completely unique content I’ve either written myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the internet without my authorization. Do you know any methods to help reduce content from being stolen? I’d certainly appreciate it.|

 27. A different issue is really that video gaming became one of the all-time largest forms of excitement for people of all ages. Kids have fun with video games, plus adults do, too. The XBox 360 has become the favorite gaming systems for individuals that love to have a lot of activities available to them, and who like to play live with people all over the world. Thanks for sharing your notions.

 28. Hey! I understand this is somewhat off-topic but I needed to ask. Does operating a well-established website like yours take a lot of work? I am brand new to operating a blog but I do write in my diary daily. I’d like to start a blog so I can share my personal experience and views online. Please let me know if you have any recommendations or tips for new aspiring blog owners. Thankyou!|

 29. You’re so cool! I do not believe I’ve read through a single thing like that before. So wonderful to discover someone with some original thoughts on this topic. Really.. thank you for starting this up. This web site is something that’s needed on the web, someone with a bit of originality.

 30. I’m amazed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s equally educative and amusing, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The problem is something too few folks are speaking intelligently about. I’m very happy that I came across this in my search for something regarding this.

 31. MetroClick specializes in building completely interactive products like Photo Booth for rental or sale, Touch Screen Kiosks, Large Touch Screen Displays , Monitors, Digital Signages and experiences. With our own hardware production facility and in-house software development teams, we are able to achieve the highest level of customization and versatility for Photo Booths, Touch Screen Kiosks, Touch Screen Monitors and Digital Signage. Visit MetroClick in NYC at http://www.metroclick.com/ or , 121 Varick St, New York, NY 10013, +1 646-843-0888.

 32. I do not know whether it’s just me or if perhaps everybody else encountering issues with your site. It appears as if some of the written text within your content are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let me know if this is happening to them as well? This could be a problem with my web browser because I’ve had this happen previously. Kudos|

 33. My partner and I absolutely love your blog and find most of your post’s to be what precisely I’m looking for.
  Do you offer guest writers to write content for you personally?
  I wouldn’t mind composing a post or elaborating on a few of the subjects you write about here.
  Again, awesome website!

 34. Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you so much, However I am encountering difficulties with your RSS. I don’t know the reason why I cannot subscribe to it. Is there anybody else getting the same RSS issues? Anybody who knows the answer can you kindly respond? Thanks!!

 35. After I initially commented I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I recieve 4 emails with the same comment. Is there a means you can remove me from that service? Thank you.

 36. Excellent blog you have here but I was wondering if you knew of any message boards that cover the same topics talked about here? I’d really like to be a part of group where I can get feedback from other knowledgeable people that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Appreciate it!|

 37. Friends contact him Terrance Cage and he loves it. Doing interior style and style and design is one point she seriously enjoys carrying out. He is presently a output and distribution officer but he options on altering it. California is in which I’ve usually been dwelling but I will have to move in a calendar calendar year or two.

 38. It is appropriate time to make a few plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest you few attention-grabbing issues or advice. Maybe you could write subsequent articles referring to this article. I want to learn more issues approximately it!|

 39. Great – I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task.

 40. This is the right site for everyone who hopes to understand this topic. You know so much its almost tough to argue with you (not that I really would want to…HaHa). You certainly put a new spin on a subject that has been discussed for many years. Great stuff, just excellent.

 41. I’d like to thank you for the efforts you’ve put in penning this website. I really hope to view the same high-grade blog posts by you later on as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my own, personal website now 😉

 42. After I originally commented I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I receive 4 emails with the same comment. There has to be an easy method you can remove me from that service? Cheers.

 43. Thanks for ones marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you might be a great author.I will make certain to bookmark your blog and will often come back sometime soon. I want to encourage continue your great writing, have a nice day!|

 44. I merely intend to tell you that I am new to blog posting and very much liked your website. Probably I am prone to remember your blog post . You definitely have superb article materials. Be Thankful For it for swapping with us the best internet write-up

 45. Hmm it appears like your website ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing. Do you have any suggestions for novice blog writers? I’d certainly appreciate it.|

 46. Sapid Agency is a Search Engine Optimization company in New York City that provides SEO Services. Their proprietary SEO strategies help struggling websites and aspiring business owners to rank their websites higher in multiple search engines like Google , Yahoo and Bing. They provide local and gmb map ranking for businesses in NYC and many other local areas. Find more at https://www.sapidagency.com/ @ 145 E 57TH NEW YORK, NY 10022, USA, +1 971 341 5608 USA

 47. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is really informative. I’m going to watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!|

 48. They contact the creator Shonda however she doesn’t seriously like staying named like that. He is presently a output and distribution officer but he options on shifting it. What me and my relatives appreciate is to participate in rock and roll and now I have time to get on new things. I’ve constantly loved living in New Jersey.

 49. MetroClick specializes in building completely interactive products like Photo Booth for rental or sale, Touch Screen Kiosks, Large Touch Screen Displays , Monitors, Digital Signages and experiences. With our own hardware production facility and in-house software development teams, we are able to achieve the highest level of customization and versatility for Photo Booths, Touch Screen Kiosks, Touch Screen Monitors and Digital Signage. Visit MetroClick in NYC at http://www.metroclick.com/ or , 121 Varick St, New York, NY 10013, +1 646-843-0888.

 50. I do accept as true with all of the concepts you’ve offered on your post. They’re really convincing and will definitely work. Nonetheless, the posts are too quick for newbies. May you please lengthen them a bit from subsequent time? Thank you for the post.|

 51. Faytech North America is a touch screen Manufacturer of both monitors and pcs. They specialize in the design, development, manufacturing and marketing of Capacitive touch screen, Resistive touch screen, Industrial touch screen, IP65 touch screen, touchscreen monitors and integrated touchscreen PCs. Contact them at http://www.faytech.us, 121 Varick Street, New York, NY 10013, +1 646 205 3214.

 52. Thanks so much pertaining to giving us an update on this theme on your site. Please understand that if a brand new post appears or in the event any modifications occur to the current post, I would want to consider reading more and knowing how to make good using of those tactics you write about. Thanks for your efforts and consideration of others by making this site available.

 53. It is appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or suggestions. Perhaps you can write next articles referring to this article. I desire to read even more things about it!|

 54. Howdy would you mind letting me know which webhost you’re working with? I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you recommend a good hosting provider at a reasonable price? Many thanks, I appreciate it!|

 55. Its like you learn my mind! You seem to grasp so much about this, like you wrote the book in it or something. I believe that you can do with some percent to power the message house a little bit, but other than that, that is fantastic blog. A fantastic read. I’ll definitely be back.

 56. Having read this I thought it was very informative. I appreciate you taking the time and effort to put this article together. I once again find myself spending way to much time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

 57. Definitely believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks|

 58. Hi there just wanted to give you a quick heads up. The words in your post seem to be running off the screen in Internet explorer. I’m not sure if this is a format issue or something to do with web browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The design and style look great though! Hope you get the problem solved soon. Kudos|

 59. It’s appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this publish and if I could I desire to counsel you some interesting issues or advice. Perhaps you can write subsequent articles referring to this article. I want to read more things approximately it!|

 60. It’s perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or suggestions. Perhaps you can write next articles referring to this article. I want to read even more things about it!|

 61. Does your site have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to send you an email. I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it improve over time.|

 62. Woah! I’m really loving the template/theme of this blog. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very hard to get that “perfect balance” between user friendliness and visual appeal. I must say you’ve done a very good job with this. In addition, the blog loads extremely quick for me on Chrome. Superb Blog!|

 63. It is the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I have read this put up and if I may I wish to recommend you some interesting issues or suggestions. Perhaps you can write subsequent articles regarding this article. I want to learn more issues approximately it!|

 64. I have been surfing on-line more than 3 hours these days, yet I by no means discovered any fascinating article like yours. It is lovely price enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made just right content as you probably did, the web might be a lot more useful than ever before.|

 65. I have been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.|

 66. First of all I want to say great blog! I had a quick question which I’d like to ask if you don’t mind. I was curious to know how you center yourself and clear your head prior to writing. I’ve had a hard time clearing my thoughts in getting my thoughts out there. I do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually wasted just trying to figure out how to begin. Any ideas or tips? Thank you!|

 67. Howdy just wanted to give you a quick heads up. The text in your content seem to be running off the screen in Internet explorer. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The style and design look great though! Hope you get the issue resolved soon. Cheers|

 68. Does your blog have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to shoot you an email. I’ve got some recommendations for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it improve over time.|

 69. Can I simply claim what a relief to find a person who really understands what theyre talking about on the web. You certainly recognize just how to bring an issue to light as well as make it important. More people need to read this and recognize this side of the story. I cant think youre not more prominent since you certainly have the present.

 70. I’ve been surfing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.|

 71. Yesterday, while I was at work, my sister stole my apple ipad and tested to see if it can survive a 30 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views. I know this is totally off topic but I had to share it with someone!|

 72. I’ve been surfing on-line greater than three hours as of late, but I by no means found any interesting article like yours. It is pretty price sufficient for me. Personally, if all web owners and bloggers made just right content material as you did, the internet shall be a lot more helpful than ever before.|

 73. I’m the owner of JustCBD label (justcbdstore.com) and I’m presently seeking to develop my wholesale side of business. I really hope that anybody at targetdomain can help me 🙂 I thought that the best way to do this would be to connect to vape stores and cbd retailers. I was really hoping if anyone could suggest a dependable website where I can purchase CBD Shops B2B Email Marketing List I am presently reviewing creativebeartech.com, theeliquidboutique.co.uk and wowitloveithaveit.com. Unsure which one would be the very best solution and would appreciate any assistance on this. Or would it be much simpler for me to scrape my own leads? Ideas?

 74. Excellent pieces. Keep posting such kind of information on your blog.
  Im really impressed by your site.
  Hey there, You’ve performed a great job. I will definitely
  digg it and individually suggest to my friends.
  I am confident they will be benefited from this web site.

 75. I?m pleased, I should say. Really seldom do I run into a blog that?s both informative and also entertaining, and let me tell you, you have actually hit the nail on the head. Your suggestion is superior; the problem is something that not enough people are speaking smartly around. I am really pleased that I came across this in my look for something associating with this.

 76. I’d like to thank you for the efforts you have put in penning this site. I really hope to view the same high-grade content from you later on as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my very own website now ;)|

 77. Can I just claim what a relief to locate a person who in fact recognizes what theyre talking about on the net. You definitely understand just how to bring a concern to light and make it vital. More individuals need to read this as well as understand this side of the story. I angle believe youre not more prominent because you definitely have the present.

 78. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied
  on the video to make your point. You definitely know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos
  to your blog when you could be giving us something informative to
  read?

 79. Next time I read a blog, I hope that it doesn’t disappoint me as much as this particular one. I mean, Yes, it was my choice to read through, but I actually thought you would have something helpful to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could fix if you weren’t too busy seeking attention.

 80. I was curious if you ever thought of changing the page layout of your website? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or two pictures. Maybe you could space it out better?|

 81. Hi there would you mind letting me know which hosting company you’re working with? I’ve loaded your blog in 3 different internet browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good hosting provider at a fair price? Cheers, I appreciate it!|

 82. I really hope to inform you you that I am new to posting and pretty much enjoyed your write-up. Quite possibly I am prone to save your blog post . You truly have excellent article material. Like it for giving out with us your blog page

 83. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something enlightening to read?|

 84. I was really delighted to discover this web-site. I wished to many thanks for your time for this remarkable read!! I certainly appreciating every little of it as well as I have you bookmarked to check out new things you article.

 85. I’ve been browsing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. Personally, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.|

 86. I really love your blog.. Pleasant colors & theme. Did you build this website yourself? Please reply back as I’m trying to create my very own website and would like to know where you got this from or just what the theme is named. Thanks!

 87. Hi there would you mind stating which blog platform you’re working with? I’m planning to start my own blog in the near future but I’m having a hard time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!|

 88. After looking into a number of the blog articles on your site, I seriously appreciate your way of blogging. I saved it to my bookmark webpage list and will be checking back soon. Take a look at my web site as well and tell me what you think.

 89. Woah! I’m really loving the template/theme of this site. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very difficult to get that “perfect balance” between user friendliness and visual appearance. I must say you have done a excellent job with this. In addition, the blog loads very quick for me on Chrome. Superb Blog!|

 90. May I simply just say what a relief to discover a person that actually knows what they’re discussing on the internet. You definitely realize how to bring an issue to light and make it important. A lot more people have to read this and understand this side of your story. I can’t believe you are not more popular because you surely have the gift.

 91. Wonderful article. I find out something a lot more challenging on different blog sites day-to-day. It will always be boosting to review content from various other writers and practice a little something from their shop. I?d favor to utilize some with the web content on my blog whether you don?t mind. Natually I?ll provide you a web link on your internet blog site. Many thanks for sharing.

 92. After looking at a number of the blog posts on your website, I seriously like your technique of writing a blog. I saved as a favorite it to my bookmark site list and will be checking back in the near future. Please visit my web site too and tell me what you think.

 93. I’d like to thank you for the efforts you’ve put in penning this website. I am hoping to see the same high-grade blog posts by you later on as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my own, personal website now 😉

 94. I found your blog website on google and examine a few of your very early messages. Remain to maintain the great run. I simply added up your RSS feed to my MSN News Visitor. Looking for ahead to reading more from you later on!?

 95. Hello! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask.

  Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog
  post or vice-versa? My blog goes over a lot of the same topics as yours and I
  believe we could greatly benefit from each other.
  If you happen to be interested feel free to send me
  an email. I look forward to hearing from you!
  Awesome blog by the way!

 96. Youre so amazing! I don’t expect Ive read anything such as this before. So great to locate somebody with some original thoughts on this subject. realy thank you for beginning this up. this internet site is something that is required on the internet, someone with a little creativity. valuable job for bringing something new to the net!

 97. A remarkable share, I just provided this onto a coworker that was doing a little analysis on this. And he as a matter of fact purchased me morning meal since I found it for him. smile. So let me reword that: Thnx for the reward! But yeah Thnkx for spending the time to review this, I really feel strongly about it and also love reading more on this subject. Preferably, as you come to be competence, would certainly you mind updating your blog with even more details? It is extremely valuable for me. Huge thumb up for this article!

 98. Having read this I believed it was very enlightening. I appreciate you taking the time and energy to put this short article together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and commenting. But so what, it was still worthwhile!

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai.