Nữ tình báo đầu tiên và giỏi nhất trong c.h.i.ế.n tranh Việt Nam

Một nữ điệp viên chiến lược đã h.y sinh hạnh phúc riêng, lấy vợ cho chồng để rồi sau mấy chục năm âm thầm làm nhiệm vụ nguy hiểm trong lòng địch, bà đã hoàn thành xuất sắc nhiệm vụ quan trọng.

Anh hùng – Đại tá tình báo Đinh Thị Vân. Ảnh: CL

Bà là nữ tình báo, Anh hùng, Đại tá Đinh Thị Vân – cùng những tên tuổi đã trở thành huyền thoại như: Thiếu tướng Vũ Xuân Nhã, Thiếu tướng Phạm Xuân Ẩn, Đại tá Phạm Ngọc Thảo, Đại tá Lê Hữu Thúy… góp phần làm nên chiến thắng mùa xuân 30/4/1975, giành lại độc lập, thống nhất cho Tổ quốc.

Đại tá Đinh Thị Vân, sinh năm 1916, ở làng Đông An, xã Xuân Thành, huyện Xuân Trường, tỉnh Nam Định. Tên thật của bà là Đinh Thị Mậu, xuất thân trong một gia đình nho học, có truyền thống yêu nước.

Từ nhỏ, bà đã ý thức được tinh thần đấu tranh chống thực dân đ.ế quốc vì độc lập dân tộc. Bà được các anh trai là Đinh Lai Hạp và Đinh Thúc Dự, những đảng viên Đảng Cộng sản Đông Dương ngày ấy giác ngộ, động viên tham gia hoạt động cách mạng, làm giao thông liên lạc, cất giữ tài liệu bí mật của Đảng và tham gia tổ chức nhóm “ái hữu tương tế”, nuôi dưỡng, bảo vệ cán bộ cách mạng, tờ Quân đội Nhân dân online đưa tin.

Tháng 6/1954, khi đang là Huyện ủy viên Huyện ủy Xuân Trường, tham gia Ban chấp hành Tỉnh hội Phụ nữ tỉnh Nam Định, tổ chức quyết định điều động bà lên công tác tại Cục Nghiên cứu, Bộ Tổng tham mưu – Bộ Quốc Phòng.

Bà được giao nhiệm vụ về Hà Nội hoạt động bí mật trong lòng đ.ị.c.h, gây dựng cơ sở, tìm hiểu những ý đồ chiến lược của đ.ị.c.h. Để hoàn thành nhiệm vụ được giao, bà chủ động đề nghị với lãnh đạo đồng thời khuyên chồng lấy vợ khác để có thể thay bà chăm sóc mẹ già yếu, chồng bị đau ốm luôn.

Trước giờ lên đường, bà Vân được tổ chức báo tin chồng bà bằng lòng kết hôn với người phụ nữ tên Nguyễn Thị Sen ở huyện Vụ Bản, Nam Định. Bà âm thầm nén nỗi lòng riêng, mừng cho chồng vì từ nay đã có người thay bà chăm sóc ông.

Một mình nhận nhiệm vụ vào hang ổ quân thù, bà chỉ day dứt vì thương mẹ. Bà hiểu rằng, nhiệm vụ mới, có thể kéo dài hàng chục năm, bà sẽ không còn cơ hội gặp lại mẹ. Mẹ sinh bà được một tháng thì chồng qua đời, nuôi con trong góa bụa, vượt qua bao đau thương để giữ trọn tiết nghĩa. Đức hy sinh của người mẹ động viên bà yên tâm bước vào cuộc chiến đấu vô cùng mới mẻ trong khi bà không hề được đào tạo nghiệp vụ.

Năm 1954, tổ chức phân công bà vào Nam. Với bí danh Trần Thị Mỹ, bà cùng một gia đình cơ sở di cư vào Nam với danh nghĩa chị dâu, chồng c.h.ế.t, không con, đi cùng em chồng. Sau một thời gian ngắn, bà đã ổn định được thế đứng hợp pháp, vận động được người trong hàng ngũ địch làm việc cho ta, lấy nhiều tin tức, tài liệu của địch.

Bà Vân (ngoài cùng bên phải) họp bàn ở miền Đông Nam bộ. Ảnh: PNVN

Cuối năm 1959, bà bị bắt và quân đ.ị.c.h dùng đủ loại hình t.r.a t.ấ.n cực kỳ t.à.n bạo. Sau khi thoát khỏi nhà t.ù, nhờ quần chúng bảo vệ, che chở nên bà liên lạc được với tổ chức, tiếp tục hoạt động. Nhiều lần, bà đến tận căn cứ đ.ị.c.h để điều tra và xem xét tình hình, giúp trên chỉ đạo tác chiến thắng lợi.

Tháng 8/1959, khi đang hoạt động trong hang ổ Mỹ-ngụy giữa Sài Gòn thì bà bị một tên phản bội chỉ điểm. Bà bị đ.ị.c.h bắt và tra khảo về đồng chí Năm Phong, một giao thông viên của Đặc khu ủy. Bọn mật vụ thay nhau tra khảo suốt đêm không nghỉ với mục đích làm bà mỏi mệt phải khai ra. Tiếp đó, những trận đ.ò.n vùi dập trong Sở mật vụ khiến 10 ngón tay bà sưng húp, không thể cựa quậy. Những chiếc đinh vẫn liên tiếp dội lên người bà. Không moi được thông tin, chúng đem máy quay điện đến. Bà chỉ còn thấy những tia xanh đỏ lóe lên trước mặt, toàn thân rung lên rồi không biết gì nữa. Ngất đi, tỉnh dậy không biết bao lần nhưng bà không hé răng khai nửa lời.

Có lúc, bà giật dây chuyền, bông tai ném xuống, nghiến răng nói: “Mày cứ quay điện đi, quay nữa đi, quay cho tao c.h.ế.t đi, tao không sợ. Bỏ đây tao quay cho”. Bà bứt dây trói, cầm lấy bình quay tít, người bung khỏi ghế, đầu lao xuống nhà, lịm đi.

Đ.ị.c.h đổi cách t.r.a t.ấ.n. Chúng cho một tên nói năng nhỏ nhẹ đến tâm sự. Nó nói: “Như thế là chúng đ.ánh dì 4 cách rồi, còn 3 cách nữa, á.c lắm, con sợ dì không chịu được. Vì vậy dì nên khai đại đi, nếu chúng không lập được hồ sơ về dì, con sợ chúng đánh dì c.h.ế.t mất”. Bà nghĩ: “Chúng bay còn 3 cách, chứ 30 cách t.r.a tấn nữa, tao cũng không sợ”. Bà lại tiếp tục im lặng khiến tên này không moi được thông tin.

Tức giận, đ.ị.c.h treo ngược bà lên, đạp văng từ bên này sang bên kia, có lúc quay tít như con quay, đầu óc choáng váng, nước mắt, nước mũi trào ra. Sau chúng giúi đầu bà xuống thùng nước xà phòng, bắt bà uống nước đầy bụng, rồi trói chặt bà vắt lên nắp thùng phuy chứa nước bẩn, đưa máy quay điện dí sát vành tai rồi quay mạnh. Bà bị hất nhào đầu xuống nước, toàn thân co giật liên hồi.

Khi tỉnh dậy, nhớ lời dạy của Bác Hồ: “Uy vũ bất năng khuất”, bà thì thầm: “Bác ơi, dẫu cháu có phải c.h.ế.t, cháu cũng sẽ đứng vững, sẽ xứng đáng là người đảng viên của Đảng do Bác sáng lập”. Nghĩ đến các cơ sở đã che giấu cho mình, bà càng có thêm quyết tâm chịu đau, không khai nửa lời.

Phát huy đà thắng lợi của 2 mùa khô, cục diện trên toàn miền Nam thay đổi có lợi cho ta. Trung ương quyết định: “Chuyển cuộc đấu tranh cách mạng miền Nam sang một thời kỳ mới – Thời kỳ giành thắng lợi quyết định”.

Chủ trương của ta được thực hiện bằng cuộc Tổng tiến công và nổi dậy Tết M.ậ.u Thân 1968 mà tình báo gọi là kế hoạch “Vụ Mùa”. Bà Vân trực tiếp hướng dẫn việc chuẩn bị “Vụ mùa’ ở Sài Gòn, chuẩn bị giao liên dẫn đường cho lực lượng ở bên ngoài vào.

Tất cả tin tức đều đã được mạng lưới của bà kịp thời báo cáo ra Bộ chỉ huy chiến dịch kèm theo những ý kiến phân tích xác đáng. Mọi kế hoạch đều được tuyệt đối giữ bí mật tới mức khi “Vụ mùa” đã triển khai mà đ.ị.c.h vẫn không hề hay biết, tờ Công Lý cho hay.

Đ.ị.c.h trở tay không kịp, hoang mang lo sợ, máy bay bay rối loạn trên bầu trời Sài Gòn, xe nha binh chạy đâm bừa vào nhau nhốn nháo. Trong thời điểm ấy, bà Đinh Thị Vân vẫn bình tĩnh chỉ huy các chiến sỹ trong lưới của mình, âm thầm làm nhiệm vụ.

Bà và mạng lưới của bà đã cung cấp sớm cho tổ chức những tin quan trọng như: Việc Mỹ đưa bao nhiêu quân vào miền Nam, sự bố trí giữa quân Mỹ và quân ngụy, hỗn hợp quân Mỹ-ngụy; Kế hoạch xây dựng nghĩa quân, địa phương quân của đ.ị.c.h trên 43 tỉnh, thành miền Nam; Chiến dịch “ba mũi tên tìm-d.iệt” mà Mỹ-ngụy dự định tiến hành; Âm mưu của đ.ị.c.h trong chiến dịch Gian-sơn Xy-ti với ý đồ đập tan cơ quan đầu não Việt cộng; Các thông tin phục vụ Tổng tiến công và nổi dậy của quân dân ta trong Xuân Mậu Thân năm 1968.

Với công lao cống hiến cho Đảng và Nhà nước cũng như quân đội, ngày 25/8/1970, bà Đinh Thị Vân được nhà nước phong tặng danh hiệu cao quý: Anh hùng Lực lượng vũ trang nhân dân.

Bà Đinh Thị Vân (đứng giữa) trong dịp phong anh hùng LLVT năm 1970. Ảnh: PNVN

Sau gần trọn một đời cống hiến cho cách mạng, bà về nghỉ hưu ở căn gác nhỏ trong ngôi nhà số 8 phố Cửa Đông, quận Hoàn Kiếm, Hà Nội. Sống thanh bạch, giản dị, khiêm tốn và thật sự trong sạch trong sự yêu mến và ngưỡng mộ của bạn bè, mọi người nơi bà cư trú. Bà Đinh Thị Vân mất ngày 11/12/1995 tại Hà Nội.

1.385 Trả lời “Nữ tình báo đầu tiên và giỏi nhất trong c.h.i.ế.n tranh Việt Nam

 1. May I simply just say what a comfort to discover an individual who genuinely knows what they are talking about on the internet. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. A lot more people need to look at this and understand this side of the story. I was surprised you’re not more popular since you definitely possess the gift.

  [url=http:///www.manulescu.com]manumanu[/url]

 2. This is as a matter of fact good data my friend. you are a exceptionally good scribe . i lust after to helping with you my website as well. foresee me what do you contemplate about it

  [url=https://medium.com/@motivoscem/where-to-buy-youtube-views-and-why-buy-cheap-youtube-views-89007d6035dd]https://medium.com/@motivoscem/where-to-buy-youtube-views-and-why-buy-cheap-youtube-views-89007d6035dd[/url]

 3. really nice

  This is really good tidings my friend. you are a remarkably most luxurious writer . i lust after to portion with you my website as well. tell me what do you think approximately it

  [url=https://tinyurl.com/smj3gl9]buy youtube views[/url]

  Thankyou again for posting such good content. Cheers

 4. This is a categorically interesting website I forced to say.

  Too bad that there are not too many websites like This anymore. But I am happy that I develop it. Ok champion scribble literary works on it .

  You can glom my website here as luxuriously: [url=https://xbodyvitan.blogspot.com]xbody[/url]

 5. This is a particular interesting post. You are doing well with writing.

  You can also make out my website here: [url=http://forextrend.club/3-precious-metal-etfs-to-hedge-midterm-madness]investments[/url]

 6. This is a selfsame compelling transmit . But I like more the design that you deceive at your website. Amass it up.

  What do you think down my website ? [url=https://medium.com/@motivoscem/where-to-buy-youtube-views-and-why-buy-cheap-youtube-views-89007d6035dd]buy usa youtube views[/url]

 7. Howdy! This blog post couldn’t be written much better!
  Looking through this article reminds me of my previous roommate!
  He continually kept preaching about this. I’ll send this
  article to him. Fairly certain he’ll have a very good read.
  Thanks for sharing!

 8. Hello! This is my first visit to your blog! We are a collection of
  volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche.
  Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a wonderful job!

 9. Amazing blog! Do you have any hints for aspiring writers?
  I’m planning to start my own blog soon but I’m a little lost on everything.
  Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there
  that I’m completely confused .. Any ideas? Kudos!

 10. You take a entirely exciting website. I like the full poop that you equip with every article.

  You can check my website here : [url=https://xbodyvitan.blogspot.com/]https://xbodyvitan.blogspot.com/[/url]

  What do you contemplate ?

 11. You have a bloody exciting website. I like the full poop that you accommodate with every article.

  You can charges my website here : [url=https://xbodybucurestidristor.blogspot.com/]https://xbodybucurestidristor.blogspot.com/[/url]

  What do you weigh ?

 12. This is a truly important post. Thanks as a service to posting this.

  What do you over close by my website: [url=https://crearesitebucurestii.blogspot.com/]https://crearesitebucurestii.blogspot.com/[/url]

 13. This is a very signal post. Thanks instead of posting this.

  What do you think almost my website: [url=https://realizarewebsitex.blogspot.com/]https://realizarewebsitex.blogspot.com/[/url]

 14. This is a very important post. Thanks instead of posting this.

  What do you think almost my website: [url=https://crearesitewebbucurestix.blogspot.com/]https://crearesitewebbucurestix.blogspot.com/[/url]

 15. My programmer is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on several
  websites for about a year and am worried about switching to another platform.
  I have heard great things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it?

  Any kind of help would be really appreciated!

 16. Hey I know this is off topic but I was wondering if
  you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time
  and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I
  look forward to your new updates.

 17. What you composed made a great deal of sense. However,
  what about this? suppose you wrote a catchier title? I ain’t suggesting your information is not
  solid., however suppose you added a title to possibly
  grab people’s attention? I mean Nữ tình báo đầu tiên và giỏi nhất trong chiến tranh Việt Nam is a little plain.
  You could look at Yahoo’s home page and watch how they
  create article headlines to get people to click. You might try adding a video
  or a pic or two to grab readers excited about everything’ve written. In my opinion, it could bring your posts a little livelier.

 18. Rather agreeably article . I couldn’t coincide more on the message provided.

  What do you improvise about my locate ? [url=https://drive.google.com/open?id=1RSQL2DWgmQAk-4GdXnsdF3g5sl5rm8uh]123movies[/url]

 19. Greetings! I know this is somewhat off topic but I was wondering which
  blog platform are you using for this site? I’m getting fed
  up of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform.
  I would be great if you could point me in the direction of
  a good platform.

 20. Very good blog you have here but I was wondering if you knew of any community forums that cover the same topics discussed here?
  I’d really like to be a part of online community where I can get advice from other experienced
  individuals that share the same interest. If you have any suggestions, please let
  me know. Cheers!

 21. With havin so much written content do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My site has a lot of unique
  content I’ve either created myself or outsourced but it
  looks like a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you know any solutions to help reduce content from being stolen?
  I’d really appreciate it.

 22. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and
  was curious what all is required to get setup?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very internet savvy so I’m not 100% certain. Any tips or advice would be greatly appreciated.
  Cheers

 23. Excellent article. Keep posting such kind of information on your
  blog. Im really impressed by your site.
  Hi there, You’ve done an incredible job. I’ll definitely digg it and individually suggest to my friends.

  I am confident they will be benefited from this website.

 24. Its like you read my thoughts! You appear to grasp so much about this, like you wrote the e-book
  in it or something. I think that you simply can do with some p.c.

  to power the message home a bit, however other than that, this is
  excellent blog. A great read. I’ll certainly be back.

 25. Does your blog have a contact page? I’m having problems locating it but,
  I’d like to send you an e-mail. I’ve got some ideas for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great site and I look forward to seeing it expand over time.

 26. Unquestionably believe that that you stated.
  Your favorite justification seemed to be on the internet the easiest thing to consider of.
  I say to you, I certainly get annoyed even as folks consider issues that they plainly do not know about.

  You controlled to hit the nail upon the top and defined out the entire
  thing without having side-effects , other people can take a signal.
  Will probably be again to get more. Thanks

 27. I’m impressed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s
  equally educative and engaging, and without a doubt, you have hit the nail
  on the head. The issue is something that too
  few people are speaking intelligently about. Now i’m very
  happy that I came across this in my search for something
  concerning this.

 28. Please let me know if you’re looking for a writer for your site.

  You have some really good posts and I believe I would be a good asset.

  If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some material for
  your blog in exchange for a link back to mine. Please blast me an e-mail if interested.
  Many thanks!

 29. It’s the best time to make a few plans for the future and it is time to be happy.
  I’ve read this post and if I may I want to suggest you few attention-grabbing things or advice.
  Maybe you can write next articles relating to this article.
  I desire to learn more issues about it!

 30. It is the best time to make some plans for the future and it is time to
  be happy. I’ve read this submit and if I could I desire to counsel you some fascinating
  things or suggestions. Maybe you can write next articles relating to this article.

  I want to learn more things approximately it!

 31. Howdy! Someone in my Myspace group shared this
  website with us so I came to look it over. I’m definitely loving the information. I’m
  book-marking and will be tweeting this to my followers!
  Superb blog and superb design and style.

 32. Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4
  year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed.
  There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

 33. Avatar de 룰렛 게임
  바카라 사이트 says:
  www
  카지노 사이트
  I have been browsing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting
  article like yours. It’s pretty worth enough for me.
  In my view, if all website owners and bloggers made good content as you did,
  the net will be much more useful than ever before.

 34. First off I want to say great blog! I had a
  quick question that I’d like to ask if you don’t mind.
  I was curious to know how you center yourself and clear
  your mind before writing. I have had a difficult
  time clearing my mind in getting my thoughts out there.
  I do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes tend to
  be wasted simply just trying to figure out how
  to begin. Any ideas or hints? Many thanks!

 35. I have been browsing online greater than three hours today, but I never found any interesting article like yours.
  It is pretty price sufficient for me. In my view, if
  all webmasters and bloggers made excellent content material
  as you probably did, the web will likely be a
  lot more useful than ever before.

 36. I don’t know whether it’s just me or if everybody else
  encountering issues with your website. It appears as if some of the text on your posts are running off the screen. Can somebody else please provide feedback and let me know if this
  is happening to them too? This might be a issue with my internet browser because I’ve had this happen before.

  Thank you

 37. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is fundamental and everything.
  Nevertheless just imagine if you added some great pictures or video clips to give your posts
  more, “pop”! Your content is excellent but with images and video clips, this
  blog could undeniably be one of the best in its niche.
  Fantastic blog!

 38. With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My website has a lot of exclusive content I’ve
  either written myself or outsourced but it appears a lot
  of it is popping it up all over the web without my agreement.
  Do you know any techniques to help prevent content from being ripped off?
  I’d genuinely appreciate it.

 39. Have you ever considered writing an e-book or guest authoring on other sites?
  I have a blog based upon on the same ideas you discuss and would really like
  to have you share some stories/information. I know my viewers would appreciate your work.

  If you’re even remotely interested, feel free to send
  me an e-mail.

 40. Attractive section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts.
  Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement
  you access consistently quickly.

 41. Hi there! I could have sworn I’ve been to this blog before but
  after browsing through some of the post I realized it’s new to me.

  Anyways, I’m definitely delighted I found it and I’ll be bookmarking and checking back often!

 42. Does your blog have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to send
  you an e-mail. I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing.

  Either way, great site and I look forward to
  seeing it develop over time.

 43. What i do not realize is if truth be told how you are not really
  a lot more neatly-preferred than you might be right now.
  You’re very intelligent. You recognize thus significantly relating
  to this matter, produced me personally imagine it from so many varied angles.

  Its like men and women aren’t interested until it is
  something to do with Woman gaga! Your individual stuffs great.
  Always care for it up!

 44. I really love your blog.. Excellent colors & theme.
  Did you create this site yourself? Please reply back as
  I’m trying to create my own site and would love to find out where you got this from or what the theme
  is named. Many thanks!

 45. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it
  or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a little bit, but instead of that,
  this is magnificent blog. A fantastic read. I will definitely be back.

 46. I’m really impressed together with your writing abilities as well as with the structure for your
  weblog. Is this a paid subject or did you modify it your self?
  Either way keep up the nice high quality writing, it is
  rare to look a nice weblog like this one these
  days..

 47. Hi, I think your website might be having browser compatibility issues.

  When I look at your blog in Safari, it looks fine but
  when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantastic blog!

 48. With havin so much written content do you ever run into
  any problems of plagorism or copyright infringement?

  My blog has a lot of exclusive content I’ve either authored myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the web without my permission. Do you know any techniques to help protect against content from being stolen? I’d truly appreciate it.

 49. Having read this I thought it was really informative.
  I appreciate you spending some time and energy to
  put this short article together. I once again find myself
  personally spending a lot of time both reading and posting comments.
  But so what, it was still worthwhile!

 50. First of all I want to say superb blog! I had a quick question which
  I’d like to ask if you don’t mind. I was curious
  to know how you center yourself and clear your head prior to writing.
  I have had a tough time clearing my mind in getting my thoughts out.
  I do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are generally wasted
  simply just trying to figure out how to begin. Any recommendations or tips?
  Many thanks!

 51. This is the perfect website for everyone who would like to understand this topic.
  You realize so much its almost hard to argue with you (not that I personally would want to…HaHa).
  You certainly put a fresh spin on a topic that has been written about for many years.
  Excellent stuff, just wonderful!

 52. Hmm it appears like your site ate my first comment (it was
  super long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say,
  I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to everything.
  Do you have any tips for rookie blog writers? I’d certainly appreciate it.

 53. I’m amazed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog that’s both equally educative and
  entertaining, and let me tell you, you’ve hit
  the nail on the head. The problem is an issue that not enough people are speaking intelligently about.

  Now i’m very happy that I found this during my hunt for something regarding this.

 54. It is appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
  I’ve read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or tips.
  Maybe you can write next articles referring to this article.
  I want to read even more things about it!

 55. It’s the best time to make some plans for the future and
  it is time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or advice.
  Perhaps you could write next articles referring to this article.
  I wish to read even more things about it!

 56. Its like you read my mind! You seem to know a lot about
  this, like you wrote the book in it or something. I think that
  you could do with a few pics to drive the message home a little bit,
  but other than that, this is great blog. A fantastic read.

  I’ll definitely be back.

 57. Excellent items from you, man. I’ve take into account your
  stuff previous to and you are simply too fantastic.
  I actually like what you’ve received right here, really like what you are
  saying and the way wherein you assert it. You make it entertaining and you
  still care for to stay it smart. I can’t wait to learn much more from you.
  This is really a terrific website.

 58. Thank you for some other fantastic article. The place else may
  anyone get that type of information in such a perfect method of writing?
  I’ve a presentation subsequent week, and I’m at
  the look for such info.

 59. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you?

  Plz answer back as I’m looking to construct my own blog and would like to know where u got this from.
  thanks a lot

 60. It is perfect time to make a few plans for the future and it’s time to be happy.
  I have read this publish and if I may just I want to counsel you few
  fascinating issues or tips. Perhaps you could write subsequent articles regarding this article.
  I want to read more issues approximately it!

 61. Hey there! I realize this is sort of off-topic however I had to ask.
  Does running a well-established blog like yours take a massive
  amount work? I am completely new to blogging but I do
  write in my diary every day. I’d like to start a blog so I will be able to share my experience
  and views online. Please let me know if you have any ideas or tips for
  new aspiring blog owners. Thankyou!

 62. Does your website have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to
  send you an email. I’ve got some recommendations for your blog you might be
  interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it expand over time.

 63. I think that everything composed was actually very logical.

  But, what about this? suppose you were to write a
  killer headline? I am not suggesting your information isn’t solid.,
  but what if you added a post title that makes people desire more?

  I mean Nữ tình báo đầu tiên và giỏi nhất trong chiến tranh Việt Nam is a little vanilla.
  You could glance at Yahoo’s front page and watch how they
  write news titles to get viewers to open the links.
  You might add a related video or a related pic or two to grab people excited about
  everything’ve written. In my opinion, it would bring your website a little livelier.

 64. Simply desire to say your article is as astonishing. The clearness to your put up is simply
  nice and i could assume you’re knowledgeable on this subject.
  Well together with your permission allow me to clutch your RSS feed to keep updated with imminent post.
  Thanks one million and please carry on the gratifying work.

 65. I believe this is one of the such a lot significant information for me.
  And i am satisfied reading your article.
  However want to observation on few common issues,
  The web site taste is ideal, the articles is in point of fact nice : D.
  Excellent activity, cheers

 66. Hi there this is somewhat of off topic but I was
  wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually
  code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding expertise
  so I wanted to get guidance from someone with experience.
  Any help would be enormously appreciated!

 67. I loved as much as you will receive carried out right here.

  The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering
  the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly
  the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

 68. Hello there! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how
  to make your site mobile friendly? My weblog looks weird when browsing from my iphone.

  I’m trying to find a template or plugin that might be able to fix this issue.

  If you have any recommendations, please share.
  Thank you!

 69. Heya! I know this is kind of off-topic however I had to ask.
  Does running a well-established blog like yours require a massive amount work?
  I am brand new to running a blog however I do write in my journal daily.
  I’d like to start a blog so I can easily share my own experience and feelings online.
  Please let me know if you have any ideas or tips for brand new aspiring bloggers.
  Appreciate it!

 70. Yesterday, while I was at work, my cousin stole my apple
  ipad and tested to see if it can survive a thirty foot drop, just so she can be a youtube sensation.
  My iPad is now broken and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it
  with someone!

 71. Have you ever considered about including a little
  bit more than just your articles? I mean, what
  you say is valuable and everything. However imagine if you added
  some great pictures or video clips to give your posts
  more, “pop”! Your content is excellent but with pics and clips, this website could undeniably be one of
  the greatest in its field. Amazing blog!

 72. Good day very cool blog!! Guy .. Beautiful ..
  Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds additionally?

  I am glad to search out numerous helpful info right here in the post, we want work out more strategies on this regard, thank you for sharing.
  . . . . .

 73. Pretty section of content. I just stumbled upon your weblog
  and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog
  posts. Anyway I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast.

 74. Hey there superb website! Does running a blog such
  as this take a large amount of work? I have very little understanding of programming but I had
  been hoping to start my own blog soon. Anyhow, should you have any ideas
  or techniques for new blog owners please share. I know
  this is off subject nevertheless I just needed to ask.

  Cheers!

 75. Hey There. I found your blog using msn. This
  is an extremely well written article. I’ll make sure to bookmark
  it and come back to read more of your useful information. Thanks for
  the post. I’ll definitely comeback.

 76. Its such as you learn my thoughts! You seem to know so
  much approximately this, such as you wrote the guide in it or something.
  I think that you just could do with a few percent to drive the message home a bit, however other than that, this
  is fantastic blog. A great read. I’ll definitely be back.

 77. Great items from you, man. I have understand your stuff prior to and you’re simply extremely
  fantastic. I actually like what you have acquired right here, certainly like what
  you are stating and the way in which you assert it.

  You are making it enjoyable and you still take care of
  to keep it wise. I cant wait to learn far more from you.
  This is really a terrific site.

 78. I’m amazed, I must say. Rarely do I come across a
  blog that’s both educative and amusing, and let me
  tell you, you’ve hit the nail on the head. The problem is something that too few folks are speaking intelligently about.
  I’m very happy that I stumbled across this during my search for something relating
  to this.

 79. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is valuable and all. Nevertheless think about
  if you added some great visuals or videos to give
  your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images
  and clips, this website could definitely be one of the most beneficial in its niche.
  Fantastic blog!

 80. I think everything said made a lot of sense. But, think on this, suppose you composed a catchier title?

  I am not saying your content isn’t solid., but suppose you added a title
  that makes people want more? I mean Nữ tình báo đầu tiên và giỏi nhất trong chiến tranh Việt Nam is
  a little boring. You could glance at Yahoo’s home page and
  watch how they create post titles to grab people to open the links.
  You might add a video or a picture or two to grab readers interested about what you’ve written. In my opinion, it would make your posts a little livelier.

 81. I don’t know if it’s just me or if perhaps everyone else experiencing problems with your website.
  It appears as though some of the written text on your posts are running off the screen.
  Can somebody else please provide feedback and let
  me know if this is happening to them as well?
  This could be a issue with my browser because I’ve had this happen before.
  Kudos

 82. I would like to thnkx for the efforts you’ve put in writing this site. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming also. In fact your creative writing abilities has encouraged me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

 83. You’re so cool! I don’t think I’ve read through anything like this before. So great tto find someone with original thoughts on this issue. Seriously.. thanks for starting this up. This site is one thing that’s needed on the web, someone with some originality!

 84. I simply want to tell you that I’m new to blogs and definitely loved you’re web site. More than likely I’m likely to bookmark your blog post . You certainly come with incredible writings. With thanks for sharing your web page.

 85. One other issue issue is that video games are normally serious naturally with the key focus on finding out rather than fun. Although, it comes with an entertainment facet to keep the kids engaged, just about every game is frequently designed to work towards a specific group of skills or course, such as mathmatical or scientific research. Thanks for your publication.

 86. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this brilliant blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and will share this blog with my Facebook group. Chat soon!|

 87. hello there and thank you for your info – I’ve certainly picked up anything new from right here. I did however expertise several technical issues using this website, since I experienced to reload the site lots of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and could damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my email and can look out for a lot more of your respective exciting content. Make sure you update this again soon.|

 88. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you, However I am experiencing difficulties with your RSS. I don’t know the reason why I am unable to join it. Is there anybody else having identical RSS issues? Anyone that knows the answer will you kindly respond? Thanks!!

 89. An outstanding share! I have just forwarded this onto a coworker who has been conducting a little homework on this. And he actually bought me dinner because I discovered it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending the time to discuss this matter here on your web page.|

 90. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz reply as I’m looking to design my own blog and would like to find out where u got this from. thank you|

 91. First of all I would like to say terrific blog! I had a quick question which I’d like to ask if you do not mind. I was curious to know how you center yourself and clear your thoughts prior to writing. I’ve had a hard time clearing my mind in getting my thoughts out. I truly do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are wasted simply just trying to figure out how to begin. Any recommendations or hints? Thank you!|

 92. Oh my goodness! Amazing article dude! Thanks, However I am going through issues with your RSS. I don’t know the reason why I can’t subscribe to it. Is there anyone else getting similar RSS issues? Anyone that knows the solution can you kindly respond? Thanks!!|

 93. Faytech North America is a touch screen Manufacturer of both monitors and pcs. They specialize in the design, development, manufacturing and marketing of Capacitive touch screen, Resistive touch screen, Industrial touch screen, IP65 touch screen, touchscreen monitors and integrated touchscreen PCs. Contact them at http://www.faytech.us, 121 Varick Street, New York, NY 10013, +1 646 205 3214.

 94. Sapid Agency is a Search Engine Optimization company in New York City that provides SEO Services. Their proprietary SEO strategies help struggling websites and aspiring business owners to rank their websites higher in multiple search engines like Google , Yahoo and Bing. They provide local and gmb map ranking for businesses in NYC and many other local areas. Find more at https://www.sapidagency.com/ @ 145 E 57TH NEW YORK, NY 10022, USA, +1 971 341 5608 USA

 95. MetroClick specializes in building completely interactive products like Photo Booth for rental or sale, Touch Screen Kiosks, Large Touch Screen Displays , Monitors, Digital Signages and experiences. With our own hardware production facility and in-house software development teams, we are able to achieve the highest level of customization and versatility for Photo Booths, Touch Screen Kiosks, Touch Screen Monitors and Digital Signage. Visit MetroClick in NYC at http://www.metroclick.com/ or , 121 Varick St, New York, NY 10013, +1 646-843-0888.

 96. I don’t know whether it’s just me or if perhaps everybody else experiencing problems with your site. It appears like some of the text in your content are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them as well? This may be a issue with my web browser because I’ve had this happen previously. Thanks|

 97. Hello there I am so excited I found your blog, I really found you by accident, while I was searching on Google for something else, Anyhow I am here now and would just like to say many thanks for a incredible post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at the minute but I have saved it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the excellent b.|

 98. Today, I went to the beachfront with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!|

 99. Hi, Neat post. There is a problem together with your web site in web explorer, could test this? IE nonetheless is the market leader and a large component to other folks will leave out your great writing because of this problem.|

 100. Heya this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!|

 101. An outstanding share! I have just forwarded this onto a coworker who had been conducting
  a little research on this. And he in fact ordered me
  lunch due to the fact that I stumbled upon it for him… lol.
  So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah,
  thanx for spending some time to discuss this issue here on your site.

 102. Hello! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.|

 103. What i don’t realize is in truth how you are now not really a lot more well-favored than you might be now. You’re very intelligent. You already know thus significantly when it comes to this matter, produced me individually believe it from a lot of varied angles. Its like men and women are not fascinated except it’s one thing to accomplish with Girl gaga! Your own stuffs nice. At all times maintain it up!|

 104. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something which I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!|

 105. Jena is the name men and gals use to simply contact her and she completely digs that identify. Interviewing is exactly exactly where my principal profits will occur from but the marketing in no way will appear. The factor he adores most is to base leap and now he is making an endeavor to earn money with it. Indiana is in which we’ve been living for years.